Депутаты Харьковского облсовета просят правительство обеспечить медпомощь переселенцам

Депутаты рассмотрели обращение к Президенту Украины, Верховной Раде и Кабинету Министров и проголосовали за утверждение текста, в котором просят решить вопрос с финансовым обеспечением медицинской помощи переселенцам из зоны проведения АТО

Приводим текст обращения полностью:

ЗВЕРНЕННЯ
Харківської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України стосовно вирішення питання щодо фінансового забезпечення надання медичної допомоги в закладах охорони здоров’я Харківської області громадянам, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції.
Керівництвом Харківської області щоденно проводиться моніторинг та аналізується інформація, яка надходить від територіальних органів управління та закладів охорони здоров’я щодо громадян, які вимушено переміщуються до Харківської області з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції.
Згідно з оперативною інформацією, станом на 02.07.2014, за медичною допомогою вже звернулося та внесено до регіонального реєстру 1858 осіб, у тому числі 1057 дорослих та 806 дітей.
Із них проліковано в умовах стаціонару 229 осіб, у тому числі 151 дорослий та 78 дітей, проведено 120 пологів, у ході яких народилося 120 дітей.
Серед осіб, які звернулися, 30 хворих на цукровий діабет потребують призначення високовартісних лікарських засобів для проведення систематичного лікування, для яких препарати інсуліну різних видів є життєво необхідними та потребують щоденного застосування.
Крім того, серед осіб, які вимушено переміщені з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, виявлено 12 хворих із хронічною хворобою нирок V ступеня, які відповідно до протоколів надання медичної допомоги, затверджених наказами Міністерства охорони здоров’я України, потребують 3 рази на тиждень проведення гемодіалізу (із застосуванням апарата «Штучна нирка»).
Із числа громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, зареєстровано також 6 осіб зі спадковими хворобами (гемофілія, фенілкетонурія, муковісцидоз тощо), які потребують постійного прийому спеціальних високовартісних лікарських засобів, що надходять до Харківської області в межах централізованих поставок із Міністерства охорони здоров’я України з розрахунку виключно на кількість пацієнтів – жителів області станом на 31.12.2013.
Також за медичною допомогою, у тому числі ургентною, звертаються пацієнти з цього ж контингенту громадян, які потребують проведення хірургічних втручань із застосуванням високовартісних виробів медичного призначення (штучні клапани серця, стенти різних типів, електрокардіостимулятори, оксигенатори та ін.), які область також отримує централізовано від Міністерства охорони здоров’я України виключно для мешканців Харківської області. Серед переміщених осіб також зареєстровано: 2 хворих на туберкульоз, 6 ВІЛ-інфікованих, які також потребують спеціального лікування та вже його отримують; 7 пацієнтів із онкологічними захворюваннями, у тому числі 5 – з онкогематологічною патологією, яким на даний час проводиться високовартісне хіміотерапевтичне лікування.
Серед осіб, які звернулися за медичною допомогою, зареєстровано більше 357 вагітних у різних періодах вагітності, які потребують у разі виявлення або загострення супутньої екстрагенітальної патології проведення стаціонарного лікування та подальшого родорозрішення.
З метою надання в повному обсязі необхідної медичної допомоги відповідно до об’єктивних показів усім громадянам, які її потребують, для забезпечення збереження життя і здоров’я вагітних, роділь та новонароджених заклади охорони здоров’я Харківської області в умовах обмежених ресурсних можливостей поточного бюджетного року вимушені забезпечувати пацієнтів – жителів інших областей України – всіма необхідними лікарськими засобами, у тому числі препаратами для лікування дихальних розладів в умовах неонатальної реанімації, що мають високу вартість і закуповуються за кошти обласного бюджету в межах комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» для жителів Харківщини.
Також серед сімей, які переміщені з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, є такі, що потребують забезпечення дітей молочними сумішами та лікувальним харчуванням.
Станом на 01.07.2014 з будинку дитини міста Краматорська Донецької області до обласних будинків дитини Харківської області переведено 33 дитини, позбавлені батьківського піклування, найближчим часом очікується переведення з зазначеної області ще 21 дитини.
У розпорядженні Кабінету Міністрів України від 11.06.2014 № 588-р «Питання соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції» зокрема зазначено про забезпечення такого контингенту громадян України, надання їм необхідної медичної допомоги в державних і комунальних закладах охорони здоров’я.
При цьому, обсяги фінансових ресурсів, що доведені обласному бюджету на виконання делегованих державою повноважень по галузі «Охорона здоров’я» відповідно до формульного розподілу та виходячи з принципу «на одного жителя Харківської області», не враховують систематичного надання медичної допомоги, у тому числі спеціалізованої, додатковим контингентам громадян – жителям інших міст та областей України.
Також треба зазначити, що дефіцит фінансових ресурсів, затверджених у показниках місцевого бюджету Харківської області, лише по галузі «Охорона здоров’я» на поточний рік, у тому числі для надання спеціалізованої медичної допомоги, зокрема замісної ниркової терапії, складає більше 50,0 млн. грн.
У той же час лише надання медичної допомоги хворим на хронічну хворобу нирок, із застосуванням методу гемодіалізу, потребує фінансових ресурсів в обсязі 20,0 тис. грн. на одного хворого в місяць, а на одного інсулінозалежного хворого – у середньому 500,0 грн. на місяць.
За розрахунками фахівців, на підставі даних комунальних закладів охорони здоров’я, в період проведення антитерористичної операції тільки комунальним сектором охорони здоров’я області вже витрачено близько 3,9 млн. грн. для надання медичної допомоги постраждалим та громадянам, які виїхали із зазначених територій.
Ми, депутати Харківської обласної ради, вважаємо, що з метою належного забезпечення організації надання своєчасної та в повному обсязі медичної допомоги громадянам України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, враховуючи об’єктивну тенденцію до збільшення їх чисельності, з огляду на розрахунки обсягів медичної допомоги цим громадянам до кінця поточного року, потребує невідкладного розгляду на рівні керівництва держави питання щодо фінансового забезпечення надання медичної допомоги зазначеному контингенту громадянам із виділенням обласному бюджету Харківської області додаткових цільових коштів із державного бюджету в обсязі 20,0 млн. грн.
Крім того, для забезпечення пацієнтів, які хворіють на хронічні хвороби та які переміщуються з тимчасово окупованої території й районів проведення антитерористичної операції, необхідною спеціалізованою допомогою пропонуємо в межах затверджених призначень державного бюджету, передбачених на виконання бюджетної програми Міністерства охорони здоров’я України «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» (КПКВК 2301400), збільшити квоту Харківській області шляхом перерозподілу частки фінансових ресурсів із квот Донецької та Луганської областей, із внесенням відповідних змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік».
В аналогічний спосіб пропонуємо також вирішити питання забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції та хворіють на інсулінозалежний тип цукрового діабету, життєво необхідними ліками, а саме: збільшення цільових видатків на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет у Харківській області, у межах доведених видатків на делеговані державою повноваження по галузі «Охорона здоров’я», за рахунок відповідного зменшення зазначених цільових видатків місцевих бюджетів Донецької та Луганської областей.
З огляду на винятковість ситуації, що склалася, та необхідність мобільного реагування на медичні запити тимчасових переселенців, враховуючи збільшення потреби закладів охорони здоров’я Харківщини у високовартісних ліках для забезпечення як мешканців області, так і сусідніх регіонів, Харківська обласна рада звертається з проханням якнайшвидше розглянути питання додаткового фінансування галузі «Охорона здоров’я» та пропонує дієві інструменти для врегулювання цієї проблеми на державному і регіональному рівнях
 
10 июля 2014 г, 14:03
Анна Симоненко 
 
 
В связи с обострением общественно-политической обстановки в Украине и резким увеличением попыток оставить на сайте комментарии, которые могут быть расценены как экстремистские, редакция «Объектив» приняла решение временно закрыть пользователям возможность комментировать материалы на сайте и скрыть все уже опубликованные комментарии. Эти функции будут восстановлены после нормализации обстановки. Редакция МГ «Объектив» приносит читателям свои извинения
Загружается...

Новости Украины

Loading...
Loading...

META.новости

Загрузка...
©2007-2024, Медиа группа «Объектив», Харьков

Использование материалов разрешено только при наличии гиперссылки.

Редакция не несет ответственность за сообщения, оставленные посетителями.

По любым вопросам Вы можете связаться с редакцией


мобильная версия сайта

размещение рекламы

подписывайтесь на RSS

«добавляйтесь»
 
free counters