Депутаты облсовета обратились к и.о. Президента с просьбой решить проблемы чернобыльцев

Депутаты Харьковского областного совета большинством голосов приняли обращение к и.о. Президента, Верховной Раде и в Кабмин относительно решения социальных проблем граждан, пострадавших в результате Чернобыльской катастрофы

Приводим текст обращения полностью.

Звернення
Харківської обласної ради до в.о. президента України Турчинова О.В., Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України стосовно вирішення соціальних проблем громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
26 квітня 2014 року виконується 28 річниця аварії на Чорнобильській атомній станції. Катастрофа планетарного рівня була ліквідована за рахунок героїчних зусиль ціною життя і утраченого здоров’я. Майже 600 тис. наших співвітчизників в тому числі більш ніж 30 тисяч харків'ян. Серед чорнобильців області близько 6 тис. інвалідів. За ці роки передчасно пішли з життя 5,5 тис. наших земляків-чорнобильців.
На сьогоднішній день в нашій країні нараховується 2млн.300 тис. громадян. які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
В свій час, вся Європа, та не тільки Європа а весь світ називав чорнобильців героями, які врятували нашу планету від ядерной катастрофи.
Чорнобильці Харківської області і всієї країни займають активну життєву позицію. Серед них керівники господарчих структур, депутати місцевих рад, багато займаються суспільно-політичною діяльністю, очолюють громадські організації.
Абсолютна більшість чорнобильців це патріотично настроєні громадяни України.
Харківська обласна рада розділяє точку зору чорнобильців області, а також їх думку що Україна є суверенна, незалежна держава. Чорнобильці підтримують бачення більшості громадян України стосовно збереження суверенітету, національної та територіальної цілісності України.
Чорнобильці Харківської області також наполягають на тому, щоб була найближчим часом проведена реформа місцевого самоврядування яку послідовно просуває голова Харківської обласної ради Чернов С.І. і Асоціація голів обласних та районних рад України, яку він очолює.
Депутати Харківської обласної ради розділяють також думку чорнобильців стосовно вирішення важливих життєвих проблем сьогодення на законодавчому рівні за рахунок опрацювання законів України, які б вирішували актуальні суспільно-політичні питання і віддзеркалювали вимоги Конституції України, нашого основного закону.
Разом з тим чорнобильці вважать, що всі закони України повинні неухильно виконуватися, в тому числі і такий важливий для чорнобильців та суспільства Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Цей Закон регулює соціальний захист учасників ліквідації аварії і постраждалих від Чорнобильської катастрофи.
На жаль, в цьому є ряд болючих проблем, вирішення яких находяться в площині соціального захисту та пенсійного забезпечення.

За останні 20 років в вище зазначений Закон більш ніж 40 разів вносилися зміни і частіш не в бік покращення соціального захисту чорнобильців.

Високі державні структури, які були при владі в різні роки , зміна яких відбувається на жаль частіше ніж виконання соціальних обіцянок,

давали письмові та усні обіцянки щодо вирішень цих проблем, але вони залишаються невирішеними до сьогоднішнього дня.

Серед них такі гострі і болючі як:

- пенсійне забезпечення солдат строкової служби,

- пенсійне забезпечення і соціальний захисту вдів чорнобильців,

- соціальні питання дітей-чорнобильців після досягнення ними 18-ти річного віку,

- медичне та санаторно-курортне лікування,

- забезпеченням житлом чорнобильських сімей.

Найбільш гостро стоїть питання пенсійного забезпечення інвалідів-чорнобильців .

Чорнобильці області та України в цілому категорично не згодні з тим, що на 2008 р. Верховна Рада України скасувала дію статті 54 п.4 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (Закон України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» № 107 від 27 грудня 2007 року, підпункт15 пункту 28 розділу ІІ.)

Рішенням Конституційного Суду України № 10-рп від 22 травня 2008 року це було опротестовано (Положення пункту 28 розділу ІІ втратили чинність)
На виконання цього рішення Конституційного Суду України Верховна Рада України зобов’язана була б поновити раніше діючу норми законодавства. Але цього не зроблено до цього часу.
Таке становище вимусило чорнобильців (в 2008-2011роках) звертатись до судових інстанцій щодо перегляду розміру їх пенсій за нормою вищезазначеного Закону
Є тисячі рішень судів в на користь чорнобильців, але з жовтня 2011-го року їх виконання призупинено, що є грубим порушенням Конституції, законів України, а також міжнародного права.
Ми, депутати Харківської обласної ради вважаємо, що керівництво держави, все суспільство України, вся Європа, весь світ спільно повинні найближчим часом зробити все можливе, щоб пенсії в наших героїв –чорнобильців були достатніми, лікування - високоефективне, сім'ї ліквідаторів отримали необхідне житло.
Ми підтримуємо вимоги чорнобильців в цих питаннях.
В 2016 році країна і весь світ будуть відзначати тридцятиріччя з дня цієї скорботної дати – Чорнобильської катастрофи.
Маємо надію на те, що найближчим часом будуть розроблені дієві заходи, які позволять протягом цього та наступного року вийти на 100% вирішення питань соціального захисту і перше за все пенсійного забезпечення постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС
 
24 апреля 2014 г, 11:55
Анна Симоненко 
 
 
В связи с обострением общественно-политической обстановки в Украине и резким увеличением попыток оставить на сайте комментарии, которые могут быть расценены как экстремистские, редакция «Объектив» приняла решение временно закрыть пользователям возможность комментировать материалы на сайте и скрыть все уже опубликованные комментарии. Эти функции будут восстановлены после нормализации обстановки. Редакция МГ «Объектив» приносит читателям свои извинения

Комментарии:

  • #1 и
    24.04.14, 12:04
     

    "Є тисячі рішень судів в на користь чорнобильців, але з жовтня 2011-го року їх виконання призупинено, що є грубим порушенням Конституції, законів України, а також міжнародного права."

    КТО РУКОВОДИЛ Украиной з жовтня 2011р? Регионалы с коммунистами.

Загружается...

Новости Украины

Loading...
Loading...

META.новости

Загрузка...
©2007-2024, Медиа группа «Объектив», Харьков

Использование материалов разрешено только при наличии гиперссылки.

Редакция не несет ответственность за сообщения, оставленные посетителями.

По любым вопросам Вы можете связаться с редакцией


мобильная версия сайта

размещение рекламы

подписывайтесь на RSS

«добавляйтесь»
 
free counters